ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Στο "καταφύγιο" του Μπλόκου των αγροτών στα Πραιτώρια


ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ:
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Μέσα σε μια μεγάλη κλούβα αυτοκινήτου έχουν εγκαταστήσει εξοπλισμό μικροφωνικής και ηλεκτρολογικής υποστήριξης, αλλά και ένα μικρό νοικοκυριό για τις ανάγκες των διαδηλωτών του μπλόκου.



O πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος μας δείχνει..."μην καρτεράτε να λυγίσουμε μήτε για μια στιγμή"...

Εκεί, στα Πραιτώρια, βρέθηκε η εφημεριδα "Νέα Κρήτη" χθες και κατέγραψε τα λόγια των διαδηλωτών. Σε ένα μπλόκο που διέπεται από καθημερινή και αυστηρή οργανωτικότητα, η οποία και μπορεί να κρατήσει "ζωντανή" την κινητοποίηση για όσο χρονικό διάστημα αποφασιστεί.

Συναντήσαμε και το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής που ξέρει να μαγειρεύει και έχει αναλάβει το μαγείρεμα. Εκεί βοηθούν όλοι. Όσο για τις νύχτες, η βάρδια γίνεται μέσα στην κλούβα για να προστατεύονται από το κρύο οι δύο άγρυπνοι "φρουροί", που ελέγχουν τα τρακτέρ τα οποία βρίσκονται απ' έξω μέχρι το πρώτο φως της ημέρας, ώστε να ξανασυγκεντρωθεί ο κόσμος.

Μέσα σε μια κλούβα-αυτοκίνητο, ειδικά διαμορφωμένη για τις ανάγκες του μπλόκου, οι αγρότες προστατεύονται από το κρύο και τις κακές καιρικές συνθήκες και μπορούν και συνεχίζουν...
Ο μάγειρας του μπλόκου (επιμελείται το μαγείρεμα, όπως μας είπαν) Γιάννης Καρουζάκης. Φτιάχνει το αναγκαίο καφεδάκι του, συζητώντας με τους συναγωνιστές του για το φαγητό της ημέρας. Δίνει οδηγίες και τον βοηθούν.

Όλη μέρα οι συγκεντρωμένοι μοιράζουν στους διερχόμενους οδηγούς φυλλάδια με τα αιτήματά τους και κουβεντιάζουν μαζί τους.

Μπήκαμε στην κλούβα που αποτελεί καταφύγιο για τις ανάγκες της ομάδας περιφρούρησης του μπλόκου και μιλήσαμε με τους παρευρισκόμενους. Εκεί συναντήσαμε τον Γιάννη Καρουζάκη. Έφτιαχνε τον καφέ του και συζητούσε με τους άλλους για το φαγητό της ημέρας.

Υπάρχει μια μεγάλη μπαταρία για το μαγείρεμα και την τροφοδοσία της μικροφωνικής, ενώ το μπλόκο τροφοδοτείται καθημερινά με όλα τα αναγκαία τρόφιμα. Κάθε τρεις μέρες οι διαδηλωτές προχωρούν σε γενική συνέλευση και εκτιμούν τις μετέπειτα κινήσεις τους, πάντα σε συνεννόηση με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος είπε ότι «καθημερινά οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής, περνώντας από το μπλόκο, μας προσφέρουν προϊόντα για να μας βοηθήσουν να "κρατήσουμε" το μπλόκο όσο γίνεται περισσότερο. Κάποιος μάλιστα μας έφερε δύο σακιά πατάτες! Κρατήσαμε όσες μας χρειάζονταν και τις άλλες τις δώσαμε σε άνεργο οικοδόμο που ξέρουμε ότι τις χρειάζεται περισσότερο από μας. Έχουμε και το φούρναρη, που κάθε πρωί θα σταματήσει και θα μας αφήσει διάφορα δικά του παρασκευάσματα. Άλλος θα σταματήσει το πρωί και θα μας αφήσει καφέ, αλάτι, ζάχαρη κ.λπ. Είναι πραγματικά συγκινητική η ανταπόκριση του απλού κόσμου», όπως μας είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζει ότι δε γίνεται χρήση αλκοόλ. «Μπορεί να πιούμε μία ή δύο ρακές το βράδυ για το κρύο, αλλά μέχρι εκεί. Ένα βράδυ ήρθαν εδώ μεθυσμένοι κάποιοι αγρότες και τους διώξαμε. Μακριά από μας τέτοιες καταστάσεις»...

Στο μπλόκο Πραιτωρίων, οι αγρότες για άλλη μια χρονιά σταματούν τους διερχόμενους, τους ενημερώνουν για τον αγώνα τους και τους μοιράζουν φυλλάδια με τα αιτήματά τους.


«Ο αγώνας μας είναι μονόδρομος»

«Δε βγήκαμε μονάχοι μας. Η κυβέρνηση μάς κατέβασε με τα μέτρα που περνά, με αυτά που έρχονται συνέχεια και με αυτά που έχει στο συρτάρι και περιμένει την απάθειά μας για να τα βγάλει», λέει από την πλευρά του και ο Νικήτας Κόκκινος.

«Εμείς ξέρουμε τι γίνεται. Κάθε μέρα που περνάει είναι και πιο δύσκολη για μας. Γίνεται μια φτωχοποίηση του αγροτικού κόσμου. Είμαστε λοιπόν εδώ για να δείξουμε ότι διεκδικούμε τη ζωή μας. Πάντα κάτι κερδίζεις όταν αγωνίζεσαι»...

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κόκκινος είπε στην εφημερίδα μας: «Είμαι συνταξιούχος και στέκομαι στο πλευρό των αγροτών, όπως πρέπει να κάνει κάθε συνταξιούχος. Κάνω λοιπόν ένα κάλεσμα σε όλο τον κόσμο. Όλοι να σταθούν στο πλευρό των αγροτών, γιατί όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι».

Και ο Γιώργος Δημητράκης, από δίπλα, συμπληρώνει: «Ο αγρότης, όπως τον καταντήσανε, σε λίγο θα πρέπει να μεταναστεύσει. Κόστος παραγωγής τεράστιο. Πώς θα βγεις; Με 1,70 ευρώ το λίτρο στη βενζίνη; Με το ρεύμα στα ύψη; Δεν υπάρχουν υποδομές. Ούτε νερά, ούτε φράγματα, ούτε τίποτα. Μικρός κλήρος. Αγροεφόδια; Στα ύψη. Ο αγώνας είναι για μας μονόδρομος, για να μην εγκαταλείψουμε τη γη μας»...

(Από την εφημερίδα "Ν.Κρήτη" και την προσωπική μου συλλογή του χθεσινού φωτορεπορτάζ)
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1471246&srv=149

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)